Намери ни
To Top

Ще тестват ново правило, което няма да се хареса на вратарите

Нова идея за ограничаване на бавенето на игра обмислят от Борда на международната футболна асоциация (IFAB), който се занимава с регулирането на правилата във футбола. В случая тя е свързана с вратарите, като по-точно става дума за периода, в който всеки от тях има право да задържа топката с ръце, съобщава ESPN.

Действащото правило гласи, че всеки вратар може да държи топката с ръце в продължение на максимум 6 секунди. За повече от това се предвижда отсъждането на непряк свободен удар в наказателното поле на въпросния страж.


В действителност обаче съдиите почти никога не санкционират това – вероятно защото не искат от нищото да предоставят чиста голова ситуация на другия отбор.

Планът е занапред периодът, в който вратарите ще могат да държат топката с ръце, да бъде увеличен на 8 секунди. Когато обаче това време изтече, реферите да бъдат стриктни и веднага да се намесват. Наказанието обаче няма да бъде непряк свободен удар, а предоставяне на владението на кълбото на противниковия тим чрез право да изпълни корнер или странично хвърляне.

Освен това се предвижда главният арбитър да бъде задължен, чрез вдигане на ръка, да отброява периода от пет до нула секунди, в който даден страж държи топката.

В следващата година и половина въпросното правило ще бъде тествано в аматьорския футбол на някои първенства с условието да не са замесени отбори от първите две дивизии.

През октомври и ноември 2025 година IFAB ще анализира резултатите от експеримента. Ако те са задоволителни, има вариант правилото официално да влезе в сила за началото на сезон 2026/27.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол