Намери ни
To Top

Главният архитект на София твърди, че няма разрешително за строеж на “Българска армия”

ЦСКА все още няма издадено разрешително за строеж на стадион „Българска армия“, каза главният архитект на София – Здравко Здравков, цитиран от вестник „Капитал“.

„Клубът има съгласуван идеен проект, разрешението за строеж е обжалвано от Николай Веселинов“, бяха думите на Здравков, уточнявайки, че Веселинов не получава документите по решението на Административен съд – София-град, поради което делото не може да отиде във Върховния административен съд и да се разгледа на последна инстанция, за окончателно решение. Веселинов беше и единственият, подал жалба срещу разрешението за строежа в “Борисовата градина”.

Все пак от клуба са намерили вариант да задвижат реконструкцията, като е било поискано предварително изпълнение на съдебното решение, което не е обжалвано, обяснява арх.


Здравков.

„Така на практика има действащо предварително изпълнение, но основното разрешение за строеж все още не се е върнало от съдебен контрол“, коментира той.

Проектът за нов стадион на ЦСКА беше задвижен през юли 2023 г., когато комисията по екология в общинския съвет одобри реконструкцията, след което “армейците” минаха в режим на очакване на положителен отговор от РИОСВ, НИНКН.

Допълнителните пречки идват от това, че земята в столичния парк е изключителна държавна собственост. Тя участва и с 50% в инвестицията за изграждане на нов стадион, която се равнява на около 90 млн лв., тъй като вкарва земята. Това означава на практика, че ползвателите на стадиона ще получат нещо като отстъпено право на строеж върху държавна земя, като не става ясно за колко години и какво се случва след изтичането на срока.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория efbet Лига


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558