Намери ни
To Top

Куартараро е усетил голяма промяна в първия тест на новата Ямаха

Световният шампион в MotoGP за 2021 година Фабио Куартараро заяви, че е усетил огромна промяна, след като е изпробвал за първи път обновения мотор на Ямаха по време на днешния официален тест на пистата „Херес“.

Французинът бе сред най-активните пилоти в хода на деня, завъртайки общо 85 обиколки. С повече от него завърши единствено сънародникът му Йоан Зарко от LCR Хонда, който направи 89 тура.

Сред нещата, които Куартараро изпробва, бе и доста ревизирана версия на M1, която включва обновено шаси и доста променена аеродинамика.


След този тест французинът не искаше да прибързва със заключенията за новия си мотор, но не можа да скрие от репортерита факта, че промяната е огромна.

„Това е първият път, в който тестваме нещо ново, което не е малко по-различно. Новото шаси, което пробвахме, бе наистина различно. В миналото бяхме свикнали да тестваме нови неща, но промените винаги бяха малки, а сега е огромна промяна, която веднага усетих върху мотора.

„Това е първата стъпка за нас в търсенето на правия път. Сега трябва да направим още един тест, за да видим нещата по-ясно и да разберем какво трябва да направим с мотора.

„С новото шаси търсим по-добро завиване и се опитваме да го намерим. Усещам малко подобрени на влизане в завоите, но не и в тяхната среда, стъпката е наистина малка. Усещам по-добре и предницата, което ми липсваше, но пак не е много. Нещата бяха малко по-добре, но все още не ни достига много“, обясни Куартараро пред медиите.

Малко изненадващо француизнът разкри, че днес той и съотборникът му Алекс Ринс не са изпробвали обновения двигател на Ямаха, който те трябваше да тестват още в Португалия преди месец. Вместо това двамата са продължили с тестовите си агрегати, които са идентични с тези, които те използват в състезанията от началото на годината.

„Тествахме много, много неща, ново шаси, ново аеро, нова вилка, нова електроника. Двигателят е тестовият мотор, така че е същият като състезателния. Трудно е да си правим заключения сега. Разбира се сега ще трябва да анализираме добре нещата.

„Има някои позитивни, но за съжаление има и неща, които не сработиха. Но имаме предвидени още тестове на „Муджело“, след Льо Ман, така че ще можем да променим и подобрим тези неща“, каза французинът.

Бившият световен шампион заяви, че Ямаха ще използва част от нещата, които той и Ринс изпробваха днес, по време на Гран При на Франция след две седмици.

„Ще използваме част от компонентите, които изпробвахме днес, защото винаги е по-добре да тестваш на различни писти, за Льо Ман ще използваме някои неща, които не са лоши. Ще бъде интересно да видим какво ще е усещането на три различни писти, особено защото Льо Ман и „Муджело“ са много различни писти от тази“, заяви Куартараро.

Следващият официален тест в MotoGP ще бъде след Гран При на Италия на пистата „Муджело“. От изказването на Куартараро обаче може да се съди, че за него има и друг предвиден тест преди това, тъй като Ямаха и Хонда могат да използват своите състезателни пилоти в частните си изпитания.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558