Намери ни
To Top

Ожие и Латвала поспориха със спомени за победата в Хърватия

8-кратният световен шампион Себастиен Ожие спечели рали “Хърватия”, след като в последния ден движещите се пред него Тиери Нювил и Елфин Еванс имаха проблеми във втората неделна отсечка – първото минаване на пауърстейджа “Загорска села”. Латвала беше сред зрителите на отсечката и разказа първите си впечатления от развоя на битката в този толкова техничен и труден етап.

“Засичах сам времената – разказа Яри-Мати. – Първо дойде Елфин, който беше на 18 секунди от най-доброто време на контролата, казах си, че това определено не е добре.


След това мина Тиери, също на 17-18 секунди от най-доброто време, като по колата му липсваха някои неща. Тогава си казах, че такива случки не се виждат често.”

И финландецът разказа да друга подобна битка в WRC отпреди 14 години, спечелена от него, но в Нова Зеландия.

“Това, което стана в рали “Хърватия” ми напомни за рали “Нова Зеландия” през 2010 – обясни Латвала. – В последната скоростна отсечка за победата се бореха Ожие и Льоб, но накрая спечелих аз, въпреки че не бях толкова бърз. Сега Ожие спечели в Хърватия с тактиката, която използвах аз през 2010 година.”

През 2010 всичко в рали “Нова Зеландия” се реши в последния 30-километров етап “Уанга Коуст”, като преди него начело беше Ожие, преследван от Латвала, Петер Солберг и Льоб, а на финала на ралита триумфира Лапвала с аванс от 2,4 секунди пред Ожие.

“Яри-Мати е ходеща рали енциклопедия – допълни Ожие. – Той помни всички статистики и съм сигурен, че много харесва статистиката от “Нова Зеландия 2010”, тъй като той спечели това рали. Но Яри-Мати забрави да спомене, че и той не беше много внимателен в тази последна отсечка и също направи един удар, като извади късмет, че успя да продължи.”

Разбира се, Латвала имаше обяснение и за тази корекция на Ожие.

“Всъщност, през 2008 отпаднах на тази отсечка и се ударих там, където пред 2010 пак ударих колата, но успях да мина – допълни финландецът. – Затова и реших, че през 2010 няма да повторя тази грешка.”

През 2008 “Уанга Коуст” беше предпоследната отсечка в програмата на рали “Нова Зеландия”, като за победата се бореха Мика Хирвонен, Дани Сордо, Льоб и Латвала, като Яри-Мати отпадна точно там и загуби второто място.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558